Hluk , znečištěné ovzduší a jedovaté látky v potravinách
Velkým problémem je ochrana před hlukem, který může v hraničních případech způsobit až poškození sluchu, spíše jsou ale důsledkem poruchy spánku, vysoký krevní tlak, nemoci srdce a cév a žaludeční vředy," upřesnila. Podle Maříkové se s výjimkou hluku kvalita životního prostředí v těch složkách, které mají vliv na zdraví lidí, v posledním desetiletí v Česku zlepšila.
Monitoring provádějí hygienici ve 30 sídlech s 3,5 milióny obyvatel. "Zdrojem znečištění vzduchu jsou automobilová doprava a místní topeniště, volné pálení trávy a nekontrolované pálení domovního odpadu. Nejvyšší koncentrace těchto nebezpečných látek jsou v Karviné. V Praze 5 a 8 je vysoké znečištění ovzduší prachem a oxidy dusíku," upřesnila.
Zvýšená prašnost se podle Jiřího Rupricha z téhož pracoviště zřejmě podílí na tom, že děti mezi čtvrtým a šestým rokem mají výrazně vyšší příjem manganu v potravinách. "Na kilogram tělesné váhy snědí více potravin než dospělí, takže jsou koncentrace škodlivin vyšší. Děti pak mají problémy se soustředěním a jsou nezdravě aktivní," řekl. Zvýšené riziko mají lidé s jednostrannou stravou, hrozí jim například zvýšený příjem arzenu z rýže.
Posun oproti předchozím šetřením nastal podle Maříkové v hodnocení rizik samotnými obyvateli. Větší riziko pro své zdraví vidí v trvalém stresu, kouření a obezitě, než ve špatné kvalitě životního prostředí. "Lidé si stále více uvědomují vliv životního stylu na své zdraví," ocenila.
Zdroj: ČTK - Naďa Myslivcová
- Odpovědět
Pošli odkaz