Jak zahušťovat jídla bez lepku
Náhražky klasické jíšky:
Maranta třtinová - Arrowroot - Bezlepkové pojivo a zahušťovadlo jídel z maranty třtinové. Neutrální chuť. Maranta třtinová je vysoce kvalitní škrob. Neobsahuje žádný tuk a je v našem těle velmi snadno stravitelný. Lze použít jako zahušťovadlo při pečení, do polévek, omáček a dezertů. Marantu lze též použít jako náhradu vajec v různých receptech na pečení. Při pečení použijete poloviční množství než běžného pojiva. Je to proto, že pojivová síla Arrow Root je mnohem větší.
Pohanková mouka – pohanková mouka je bezlepková a proto z ní lze stejně jako z jiných bezlepkových mouk udělat jíšku bez lepku. Toto řešení je nejvhodnější při přípravě omáček, kde se asi úplně bez jíšky neobejdeme. Chceme-li i beztučnou variantu uděláme tzv. záklechtka. Rozmícháme pohankovou mouku v mírně osolené studené vodě a tuto záklechtku nebo-li kvásek vmícháváme do horké omáčky.
Solamyl, Maizena – bramborová nebo kukuřičná škrobová moučka. Hodí se k zahušťování např. čínských jídel. Opět se před přidáním rozmíchávají v trošce studené vody.
Syrový brambor – syrovým jemně nastrouhaným bramborem lze zahustit guláš i polévky.
Quinoa – merlík čínský – bezlepková obilovina, která se pěstuje v Bolívii a Peru a která je běžně k dostání ve zdravých výživách. Hodí se k zahuštění polévek.
Amarant -laskavec – též velmi rychle se rozvařivší obilovina vhodná k zahuštění např. zeleninových polévek.
Zahuštění vaječným žloutkem – takto lze opět zahustit omáčku. Do tekutiny dáme žloutek za studena a pak opatrně zahříváme. Stále mícháme a dáváme pozor, abychom nepřekročili 65°C. Každou chvilku smočíme prst v omáčce, a jakmile je to již nemožné pro nesnesitelné horko, omáčku rychle odstavíme. Žloutek by mohl ztuhnout a omáčka se zkazit.
Autor: mk
Komentáře