Pijte vodu!
Na trh se totiž dostávají nápoje, jejichž atraktivita je zvyšována obohacováním o celou řadu chemikálií včetně solí (fosforečnany a uhličitany).
Prakticky všechny "limonády" jsou barveny, ochucovány, stabilizovány a chemicky konzervovány, přičemž "vynikají" značným obsahem jednoduchých cukrů, z nichž mnohdy převládá obyčejný řepný cukr. V relativně lepším případě jsou slazeny různými umělými sladidly nebo kombinují umělé sladidlo s cukrem. Některé speciální nápoje jsou obohacovány tonizujícími látkami, především kofeinem.
Negativní působení některých z uvedených složek na zdraví již bylo prokázáno, přesto výroba nebyla zastavena. Je sice otázka, zda největším problémem limonád je vysoký obsah cukru, nicméně obvyklá koncentrace, která je běžně asi 10 g na 100 ml, mění charakter působení nápoje na organizmus v tom smyslu, že:
a) vysoká koncentrace cukru zvyšuje "hustotu" nápoje a tím zpomaluje vstřebání přijaté tekutiny ze žaludku, může dokonce dojít k "nasátí" tekutiny z krve do žaludku (vzniká pocit, že "máte v břiše žáby"), nadbytek tekutiny se potom dostane do střeva a může způsobit průjem;
b) místo aby se tekutina do krve dostala, je z ní "odsáta", a tak se ještě víc prohlubuje nedostatek vody ve tkáních a krvi a zvyšuje se pocit žízně;
c) když vypijete v průběhu krátké doby 1 litr limonády, v níž je obsaženo celkem 100-120 g cukru, je to doslova test snášenlivosti cukru, používaný k vyšetření, zda nejste diabetička (kromě toho i relativně zdraví staří lidé nesnášejí takovéto množství cukru!).
zdroj: RNDr. Petr Fořt, CSc. - Zdravá výživa nejen pro ženy
Komentáře
pívo starý báby
my pijeme rum!!!
Jedna paní v Americe ztrapnila se převelice.
Vypila na ex rum a po-bli-la jim Bílej dům.
- Odpovědět
Pošli odkaz