Člověk je zásaditá bytost
Co je to vlastně hodnota pH?
Stupnice pro tyto hodnoty se nachází v rozpětí od 1 do 14, přičemž 7 má neutrální hodnotu. To znamená, že např. ve vodním roztoku s pH 7 je současně obsaženo stejné množství jak pozitivních vodíkových iontů, tak negativně nabitých OH-iontů. Síla kyseliny je závislá na koncentraci vodíkových iontů (H-plus- iontů), síla zásaditosti je určována koncentrací hyd-roxylových iontů (OH-minus-iontů). Voda je neutrální, pokud se v ní vyskytuje stejné množství vodíkových i hydroxylových iontů. Stupně jsou logaritmické, což znamená, že pH 5 má desetkrát silnější koncentraci kyselin než pH 6.
Kyselozásaditá rovnováha v těle je silně ovlivňována množstvím kyselin, a to především dusíkatých, které vznikají při štěpení bílkovin (močovina a kyselina močová). Ale i další kyseliny přijaté ve stravě či jedovaté látky ze střev, jako jsou např. kvasné a hnilobné toxiny, zatěžují rovnováhu tělesného prostředí. K neutralizaci kyselin a jedů se spotřebuje mnoho minerálních látek, což vede k jejich snížení ve vnitřních tělesných zásobárnách. Neutralizované kyseliny podporují zahlenění organismu - a výsledkem je předčasné stárnutí těla.
Tak dochází k typické kombinaci symptomů, přičemž jeden vzniká z důvodů překyselení organismu a druhý z „uskladňování“, jež je s tím spojeno. Jako příklady takovýchto kombinací můžeme uvést: vypadávání vlasů infarkt, mrtvice, osteoporóza a revma; tříselná kýla a zelený zákal; křečové žíly a celulitida. Na jedné straně stojí odbourávání minerálních zásob v těle a na druhé ukládání odpadních látek, doprovázené řadou následků.
Diagnózy těchto příznaků se většinou určují odděleně a separátně bývají i léčeny, přičemž mají stejnou (pra)příčinu a lze je vyléčit pouze společně, neboť spolu úzce souvisí. Jedním z rozšířených projevů acidózy je např. plísňové onemocnění, jež způsobuje kvasinka candida albicans. Při něm se tvoří další jedy látkové výměny, které zatěžují a poškozují především játra a mozkové buňky.
V takzvaných civilizovaných zemích neobsahují potraviny požadovaný přebytek minerálních látek, které by kyseliny v těle ihned a přirozenou cestou neutralizovaly. Potravinové doplňky jsou tedy nepostradatelné, především k tomu, aby neutralizovaly kyselinu močovou, jež se vyskytuje v živočišných bílkovinách. Stejně tak i stres, hluk, zloba, strach nebo pocity viny přispívají k slaně kyselým reakcím, jež mohou následně vyvolat zánět žaludku nebo jiné žaludeční potíže. Při nadměrné spotřebě cukrárenských výrobků se navíc do těla dostává velké množství kyseliny octové. Kromě toho - během fyzické námahy - dochází k velké zátěži kyselinou mléčnou především v anaerobní oblasti, což se projevuje tím, že nemůžete „popadnout“ dech.
„Požitek“ při konzumaci vepřového masa a mnoha druhů sýrů má i svoji odvrácenou stranu - přináší s sebou kyselinu sírovou, která způsobuje měknutí meziobratlových plotének. V souvislosti s tím dochází k značným problémům se zády, někdy dokonce i k poškození či prasknutí ploténky.
Kyseliny však v žádném případě nejsou jen škodlivé, naše tělo je totiž potřebuje ke spalování a získávání energie. Proto také u zdravého člověka mluvíme o kyselozásadité rovnováze. Kyseliny začínají být nebezpečné a škodlivé tehdy, když kvůli jejich přílišnému množství v těle dojde k disharmonii v kyselo- zásaditém prostředí.
Vzhledem k tomu, že mnohem větší část kyselin se do těla dostává stravou, je třeba na ni obzvlášť dbát. Například cukr nám sice osladí život, ale tělo naopak okyselí.
Zdroj: Kurt Tepperwein - Pryč s kyselostí, nakladatelství NOXI
- Odpovědět
Pošli odkaz