Ucpaný nos mohou způsobovat přísady v jídlech
"Naše klinické testy prokázaly možný vliv přísad do jídel na úpornou a dlouhotrvající rýmu," uvedla doktorka Maria Luisa Pacorová z univerzity v italské Veroně, která společně se svým týmem odborníků zkoumala 226 pacientů.
"Pacienti, kteří se podrobili našemu výzkumu, trpěli takzvanou nealergickou rýmou. K jejím příznakům patří chronické ucpání nosu a kýchání, stejně jako například při horečnatých onemocněních. Jejich zdravotní stav ale nenaznačoval, že by to byly příznaky jakékoliv alergie. Symptomy nealergické rýmy se u lidí objevují především při teplotních výkyvech, při vdechování cigaretového dýmu nebo silných vůní," konstatovala Pacorová.
Vysvětlila, že u většiny pacientů nešlo přímo o alergii, nýbrž o reakci jejich imunitního systému na některou ze složek potravin, především na benzoan sodný. Ten má označení E211 a používá se jako konzervační látka především v konzervovaných omáčkách, nealkoholických nápojích a sladkostech.
"Člověk by měl vždy prostudovat složení výrobku, který konzumuje. Prozatím jsme reakci v podobě nealergické rýmy zaznamenali po požití benzoanu sodného," upřesnila Pacorová, která na dobu jednoho měsíce předepsala zkoumaným pacientům s nealergickou rýmou dvě diety, s vysokým a žádným obsahem přísad do jídel.
"Lidé by si měli dávat pozor na to, co jedí, a sledovat především přísady, které jsou uvedeny ve složení jednotlivých výrobků. Mohou tak předejít nepříjemným reakcím. Příliš chemie v jídlech vždycky škodí. Je třeba se jí vyhýbat," tvrdí Maria Luisa Pacorová.
Zdroj: Plus
- Odpovědět
Pošli odkaz