Cukrová závislost
"V mozku existují opojné látky, jejichž uvolňování zřejmě ovlivňuje konzumace potravin, jako jsou dorty, bonbóny a zmrzlina," vysvětlil Bart Höbel na nedávném výročním setkání amerických psychologů v kanadském Torontu.
Höbel se svými kolegy zkoumal v průběhu několika týdnů chování myší krmených 12 hodin denně cukerným roztokem. Když byl přísun cukru náhle přerušen, vykazovali hlodavci lehké příznaky abstinence jako cvakání zubů, kvílení a úzkost. Po obnovení cukerné výživy zkonzumovaly myši až o 30 procent sladké směsi více než dříve.
V jisté části mozku pokusných zvířat zaznamenali pak vědci zrychlený růst receptorů dopaminu, což je chemická látka důležitá pro vytváření pocitů uspokojení a slasti. Tato skutečnost byla pro vědecký tým důkazem rostoucí závislosti myší na cukru.
Zdroj: (ČTK)
Komentáře
Ale dlouhá léta se mi dařilo udržet si postavu a formu i s čokoládou. Pak stačil rok antidepresiv a já jsem o 20(!) kilo těžší-za ten jeden jediný rok! A čokoláda se mi za tu dobu jaksi vymkla. Občas jsem sežrala celou čtvrtkilovou bonboniéru na posezení!
Snažím se teď míchat si med s kakaem a podobné, alespoň zdravé náhražky-někdy to pomůže, ale taky se po tom nehubne… Celkem můžu taky doporučit nastrouhané jablko smíchané s kakaem a trochou medu nebo javorového sirupu, to taky občas zabrání nejhoršímu. Ale nejmíň zpoloviny to dopadne tak, že jablíčko následuje ještě čokoláda.
Statistiky hovoří jasně. Začátkem 20. století byla v Evropě spotřeba 1 kg cukru na obyvatele za rok. Nynější spotřeba se v různých zemích pohybuje mezi 40 a 60 kg za rok. Žádná jiná surovina nezaznamenala v průběhu posledních desetiletí takový boom. Rafinovaný cukr jako koncentrát z cukrové řepy, cukrové třtiny či kukuřice se v přírodě nevyskytuje. Jde o potravinu zcela nepřirozenou. S překvapením lidstvo zjistilo, že nejde o potravinu bezpečnou. S nadužíváním cukru se objevil výrazný vzestup řady zdravotních problémů. Za posledních 100 let můžeme hovořit o cukrové epidemii, která v druhé polovině 20. století nabyla katastrofálních rozměrů. A ještě nejsme na jejím vrcholu.
Není cukr jako cukr. Za problémový se opravdu považuje HFCS (glukózo -fruktózový sirup vyrobený z kukuřice). Proces výroby tohoto sladidla v 70. letech objevili Japonci. Je výrazně sladší než cukr řepný, a přitom o polovinu levnější. Po jeho zavedení do průmyslové výroby můžeme sledovat druhou vlnu zdravotních problémů (první byla pozorována kolem roku 1830, kdy nastal rozvoj cukrovarnictví a výroba cukru byla zbavena daně). Fruktóza se zpracovává v játrech, způsobuje ztučnění jater a poruchy jejich funkce, jako například kontrolu výroby cholesterolu, krevního tuku či kožního mazu (akné). Za tímto sladidlem následují cukr řepný a třtinový. Relativně zdravější jsou med, agávový, javorový a palmový sirup, melasa či sirupy vyrobené klíčením obilí a rýže. Pro lidský organismus je sice cukr samozřejmě naprosto nezbytný, za přítomnosti kyslíku z cukru v buňkách vznikají elektrické potenciály. Jenže k tomuto procesu není naprosto třeba dodávat izolovaný koncentrát z cukernatých rostlin. Je rozdíl mezi celou rostlinou či plodem, a koncentrátem vyrobeným chemickou cestou.
Z problémů všedního života pak cukr způsobuje zvýšenou kazivost zubů, deficit vitaminů B1, B6, B12. Poškozuje funkci nervového systému a krvetvorby, má na svědomí hormonální poruchy, překyselení organismu, zmnožení plísní, kolísání hladin cukru v krvi, dále únavu, přejídání, nespavost, nervozitu, výbušnost. Velmi varující jsou studie o vztahu izolovaného cukru a depresí.
V literatuře jsem našel více než 70 různých druhů nemocí a zdravotních komplikací, které cukr způsobuje. MUDr. Josef Jonáš
Ještě těmi slavnými recepty Rettigové pro vyšší společnost v 19.století.Hnus ,hrůza,výpečky a oomastky,kterými se polévají knedlíky.To by 99 procent světa nežrali.
To je alarmující,z jednoho kila zdravého cukru z řepky a ovoce,na až 60kg nezdravého rafinovaného cukru!
Mne neberou extra diety,ale věřím v očistné kůry,na cukr,na kafe,ve stylu na dovolené by se třeba nemělo užívat drogy(sladit)...A za 14 dní se vrátíte skutečně odpočatí...
Dalsi spor je ten, ze se v plno clancich pise, abychom jedli cokoladu, jak je zdrava atd. V dalsich jinych se pise nejezte cokuladu a cukr vubec-jsou skodliva. Proc nemaji odbornici stejny nazor na cokoladu a cukr??
Ja mam velke problemy nejist sladke veci. Nepomuze mi ani nahrada sladkeho ovoce a jine. Kdyby mel nekdo nejakou radu, urcite napiste.
- Odpovědět
Pošli odkaz