Reklama

Zdravé ovoce z Amazonie: Acai

Acai (Euterpe oleracea) je tropické ovoce. Acai šťáva je hlavní součástí stravy v Brazílii, zejména v oblasti Pará. Většinou je konzumována k snídani s maniokem či tapiokou a cukrem. Acai je bohatá na živiny a v Brazílii se nachází v mnoha druzích připravované stravy.

Toto ovoce je nejčastěji konzumováno ve formě šťávy, avšak nachází se i ve zmrzlinách, nanucích a rozličných dezertech.

Ze semen acai se vyrábí zelený olej, který byl využíván v lidové medicíně na skrofulózu (typ tuberkulózy). Restovaná, rozdrcená semena acai, konzumovaná v čaji, jsou tradičním prostředkem proti horečce. Čaj vyrobený z kořene acai je lidovým prostředkem proti chudokrevnosti a žlutence. Čaj z nastrouhané slupky ovoce se používal lokálně k hojení kožních vředů. Vývary z kořene acai se v lidovém léčiteltví v Brazílii používají k léčbě mnoha nemocí včetně cukrovky, žloutenky, malárie, onemocnění ledvin a bolestivé menstruace.

Acai extrakt lze zakoupit i jako doplněk stravy.

Reklama

Reklama

Komentáře

Reklama