Reklama

Vaříme se semínky chia

Semínka chia můžete použít jako přísadu stovkami různých způsobů do mnoha pokrmů. Lze ji přidávat do předkrmů, svačin, omáček a dezertů, do pečivá...Povolte uzdu své kreativitě!

Při přípravě tvoří semínka chia z devadesáti procent voda. Když se nasáknou, mají konzistenci rosolu, a tím se snadno rozmíchávají do většiny ostatních přísad.

Díky svému vysokému obsahu vody nemá rosol mnoho kalorií. V nasáknuté, tedy rosolovité, podobě ho lze přidat do pomazánek, majonéz, salátových dresingů, arašídového másla, jogurtů, dipů a klidně i do mléčných koktejlů, pudinků a do valné většiny dezertů. Podaří se vám tak výrazně zredukovat obsah kalorií.

Rosol ze semínek chia můžete také s úspěchem použít pro nastavování. Když do majonézy přidáte stejný díl želatiny z chia jako ostatních ingrediencí, nastavíte ji až dvakrát. Když ji přidáte k máslu, zbavíte se čtyřiceti pěti procent kalorií z celkového objemu. Kromě toho, rosol či gel dodá vašemu pokrmu úžasnou texturu.

Ve formě rosolu můžete chia přidávat do teplých cereálií, jako je ovesná, celozrnná či kukuřičná kaše, do koláčů, vaflí a do těstíčka na francouzský toast. Tato želatina je úžasná i v chle­bovém pudinku.

Reklama

Suchá semínka chia absorbují až sedminásobek své váhy. Jestliže podáte suchá semínka dehydratované osobě, vytáhnou tomuto člověku vodu z těla, a mohly by dokonce způsobit i blokaci tlus­tého střeva. Vodou nasycená semínka chia se také nazývají „připra­vená“ semínka. V lednici vydrží až čtyři týdny.

Zdroj: James F. Scheer - Magie semínek chia - Léčivé jídlo starých indiánů, Návrat ke kořenům - nakladatelství Pragma

Reklama

Komentáře

Reklama