Reklama

Kvašené potraviny obohatí váš jídelníček

Význam kvašených zelenin, včetně rychlokvašených (tzv. pickles), je mnohostranný. Jsou snadno stravitelné, protože jsou již částečně chemicky rozložené. Obsahují mnoho enzymů, a tak šetří enzymy našeho těla k jiným účelům; jsou též bohaté na minerální látky a vitaminy. Dodávají také esenciální aminokyseliny, aniž obohacují potravu o cholesterol a nasycené tuky, jako je tomu u masa.

K rychlému kvašení jsou vhodné zvláště kořenové zeleniny: mrkev, celer, pastinák, červená řepa, ředkev, ale také květák, zelí apod. Kvasí se menší množství dobře očištěné a nakrájené zeleniny, která se natlačí do menší láhve, mírně prosolí mořskou solí, zalije vodou a zatíží čistým kamenem. Nechá se stát v místnosti a za 2 - 3 dny je připravena příjemně nakyslá zelenina jako doplněk našeho talíře.

Kvasit se mohou i luštěniny, zvláště sója. Po domácku je to ovšem velmi obtížná procedura, proto dáváme přednost zakoupené hnědé pastě, která se jmenuje MISO. Tato pasta je výsledkem 2 - 7 let trvající fermentace směsi sóji, některého druhu obilí a mořské soli. Kvasným procesem se získávají velmi hodnotné látky, včetně vitaminu B 12, který si tělo nedovede samo vyrobit a proto vznikl zjednodušený názor, že ho lze získat pouze z živočišných výrobků.

O popularitě této pasty svědčí informace, že po události v Černobylu v německých obchodech se zdravou výživou zcela vyprodána. MISO pasta obsahuje totiž kyselinu ethyl-esterovou, u níž japonský výzkumný tým zjistil, že je preventivním prostředkem proti rakovině.

MISO pasta byla znát před 2500 léty v Číně a odtud ji buddhističtí mniši přinesli do Japonska, kde se dále zpracovávala v různých formách. Dodnes Japonsko zásobuje vlastní svět touto významnou poživatinou. Zařadit MISO pastu do našeho reformovaného jídelníčku je nejen vhodné z hlediska vyváženosti zdravé výživy, ale i praktické. Lze ji využít pro rychlou přípravu polévek, omáček i pomazánek. Rozmícháme lžičku pasty ve vlažné převařené vodě a vmícháme do zeleninového vývaru. Nevaříme, abychom nezničili vzácné enzymy, vitaminy a minerální látky.

Reklama

Zdroj: Miluše Kubíčková - Vůle ke zdravému životu

Reklama

Komentáře

Jitka (Po, 19. 4. 2021 - 19:04)
O MISO pastě jsem ještě neslyšela, ale zato jsem už něco slyšela o kimchi, což by měl být nějaký salátek z fermentované zeleniny. Znáte to někdo? Zkoušeli jste ho?
Daniel (Út, 20. 4. 2021 - 21:04)
Kimchi znám moc dobře a jím ho několikrát týdně. Je to takový pikantní salátek, který se podle originální receptury dělá s rybí omáčkou. Já mám ale taky rád veganskou verzi bez rybí omáčky. Kimchi je navíc velmi zdravé a patří mezi 5 nejzdravějších potravin na světě.
Jitka (St, 21. 4. 2021 - 09:04)
A kde se dá kimchi koupit? A jaké zdravotní benefity má?
Návštěvník (St, 21. 4. 2021 - 10:04)
Nyní bude následovat reklama.
Markéta (Út, 17. 5. 2022 - 19:05)
Nevím proč, ale zkoušela jsem již několik kvašených potravin a zatím jsem nenarazila ještě na nic, co by mi nějak moc chutnalo. Vím, že je to zdravé, ale ta chuť….
Jarka (St, 18. 5. 2022 - 01:05)
Zkoušela jste i miso? My to totiž doma pojídáme ve velkém a všem nám to hodně chutná. Manžel dokonce miso používá i místo soli a já ho dávám do jídla místo bujonu jako dochucovadlo.
Pepa (St, 18. 5. 2022 - 09:05)
Můj bratr jednoho večera přinesl do hospody Kimči. Když jsem se vrátil do hospody z cigarety, byl tam z toho takový smrad, že jsem se ptal přítomných hostů, který z nich se posral. Ale nikdo se nepřihlásil.
jakub (St, 18. 5. 2022 - 10:05)
není kimchi jako kimchi - většinou smrdí ty tradičně dělané s rybami - existují ale i bez ryb, které tolik nesmrdí. No kvašená zelenina obecně vydává zápach - i kvašené zelí.
Emil (St, 18. 5. 2022 - 11:05)
Já po požití kvašených potravin dostanu křeče a začnu strašně prdět. A když se jdu vysrat, je to úplný porod. Ti, kteří cítili smrad mých hoven po požití kvašených potravin říkali, že se jim z toho chtělo zvracet.
Markéta (Pá, 20. 5. 2022 - 10:05)
Miso jsem ještě nezkoušela, zatím co jsem kdy měla fermentované, tak to byla zelenina, tedy velké kousky. Dívala jsem se co to miso je a to je asi nějaká pasta?
Jarka (So, 21. 5. 2022 - 01:05)
Ano je to miso pasta. Kdyby jste se chtěla podívat a případně vyzkoušet, tak doporučuji mrknout na kojibakers, mají je v několika příchutích. Beru to dokonce i na cesty, protože ss sebou stačí mít jen termosku s teplou vodou a můžete tak připravit jednoduše rychlou svačinu. Míso se totiž dá rozmíchat ve vodě a je hotovo.
Reklama