Reklama

Kanji - fermentovaný nápoj pro podporu trávení

Kanji je tradiční fermentovaný nápoj, taková "indické kombucha." Nadšenci fermentované stravy jistě ocení jedinečnou chuť. Tento nápoj se tradičně používá na pomoc trávení (a funguje, takže pijte s mírou).

Kanji a Thandai (lahodný smetanový nápoj) jsou časté nápoje během Holi, indického festivalu barev.

Pro tento recept budete potřebovat mrkev, červenou řepu, černá / hnědá hořčičná semínka, jemnou mořskou sůl a filtrovanou vodu. Tyto jednoduché látky vytvářejí unikátní a komplexní chuť.

Všechny tyto ingredience vložte do skleněné nádoby (např. pětilitrové sklenice) a postavte ji na slunné místo uvnitř domu. Množství času potřebného k vytvoření kvasu bude záviset na teplotě u vás doma, ale obvykle to trvá od 3 dnů do 1 týdne. Pokud je chladněji, bude to pravděpodobně trvat několik dní navíc.

Ochutnávejte nápoj pravidelně, zda je to hotov.

Reklama

Jakmile zkvašený a kyselý, přeceťe ho a dejte ho do lednice vychladit. Ujistěte se, že jste zachránili mrkev a řepu. Můžete z nich udělat chutné pickles.

Složení

1 lžíce  drcených hořčičných semen
4-5 velkých oloupaných mrkví
1 oloupaná velká řepy
6-7 šálků filtrované vody (nebo stačí na pokrytí zeleniny)
1 polévková lžíce jemné mořská soli

 
Návod

Rozdrťte hořčičná semínka v hmoždíři nebo v mlýnku na kávu (t je v pořádku, pokud jsou hrubě namletá).
Nakrájíme mrkev a řepu na dlouhé kousky.
Zkombinujme všechny přísady do skleněné nádoby a přikryjte pokličkou nebo fáčovinou.
Nechte nádobu stát na slunném místě po dobu nejméně jednoho týdne - za každodenního promíchání dřevěnou vařečkou.
Jakmile kanji vyvíjí štiplavou vůni, znamená to, že nápoj se fermentuje.
Přeceďte nápoj, uložte si pickles (zkvašená řepa a mrkev) na později.
Dejte nápoj do lednici vychladit.

Zdroj: My Heart Beets

Reklama

Komentáře

Reklama