Reklama

Jaru sluší zelená

Zelená je barva jara, a proto tato barva je na jaře i velmi prospěšná našemu zdraví. Je vhodné pít zelené nápoje, konzumovat zelené klíčky a tzv. „green food“ - zelenou stravu.

Zelený nápoj   je ve vodě rozmixovaná směs čerstvých bylin. Lze jej připravit z jakékoli zelené natě sebrané z čisté lokality. Nejčastěji se do zeleného nápoje trhá jetel luční, vojtěška lucerka, kopřiva dvoudomá, list smetanky lékařské, list řebříčku obecného, kostivalu lékařského, šťovíku či jitrocele kopinatého. Návod na výrobu zeleného nápoje naleznete zde.

Naklíčená semena luštěnin, obilovin a dalších rostlin mají vysoký obsah vitamínů a enzymů. Procesem klíčení se též zlepšuje stravitelnost semen. Polysacharidy klíčků se přeměňují na jednoduché cukry, z nasycených masných kyselin se stávají polynenasycené, proteiny se rozloží na své stavební kameny, na aminokyseliny. Klíčit můžeme dávat semena fazolí mungo, vojtěšky, hořčice, fenyklu, čočky, ředkvičky, čekanky, červené řepy, řeřichy, brokolice a obilí. Klíčení semen je nejvhodnější v klíčící nádobě, kterou dvakrát denně proléváme čistou vodou. V průměru za tři dny máme vypěstované klíčky, kterými můžeme obohatit a ochutit jarní saláty.

Green food jsou tzv. zelené potraviny, které by měly být trvalým potravinovým doplňkem lidí žijících v poničeném životním prostředí a stravujících se rafinovanou a průmyslově zpracovanou stravou. Jsou zdrojem všech základních živin, minerálů a vitamínů a to zcela v přirozené formě.

Mezi green food patří sladkovodní řasy spirulina a chlorela, vojtěška alfalfa a mladý ječmen, z kterého se dá dělat osvěžující zdravý nápoj.

Reklama

Pro všechny tyto potraviny a nápoje je významný i obsah zeleného rostlinného barviva chlorofylu , který podporuje krvetvorbu, zlepšuje krevní obraz, urychluje hojení ran, popálenin, brání zánětům, infekcím, má silné desinfekční účinky a působí hojivě. Výrazně zlepšuje přenos kyslíku, tím zvyšuje výkon orgánů a brání vzniku infekcí.

Autor: mk

Reklama

Komentáře

Reklama