Reklama

Cukrová past

Otázka cukru je hlavní problém. Jeho konzumenti obecně nevědí, jakým rizikům se vystavují. Vlastně jsme po celý život vystaveni reklamám v obchodech, televizi a časopisech, které doporučují použití výrobků z rafinovaného cukru od cereálií k snídani až po limonády a salátové zálivky.

Jsem přesvědčen, že roz­sáhlé užívání cukru v naší kultuře představuje zásadní problém pro zdraví lidí. Jeho nadměrná konzumace (v USA ročně více než 45 kg na osobu) je primár­ním zdrojem nemocí jak fyzických, tak duševních, které postihují děti i dospělé. Cukr přispívá ke vzniku všech nejběžnějších známých chorob, kažení zubů a obezitě. Chcete-li jíst zdravě, musíte cukr vynechat, omezit příjem rafinova­ných potravin a nahradit je příjmem polysacharidů, jako jsou obiloviny.

William Duffy ve své knize Cukrová deprese silně apeluje na to, abychom z jídelníčku rafinovaný cukr vyřadili, a popisuje svou vlastní dramatickou změ­nu. která nastala, když přestal jíst cukr.

Rozebírá historii cukru od počátků výroby rafinovaného cukru, chronologicky řadí jeho použití a vlivy, které měl cukr na různé společnosti. Bezpočetné příklady zavedení rafinovaného cukru do civilizace ukazují rychlý nárůst infekčních onemocnění a cukrovky a pokles obecné zdravotní úrovně daných lidí. Počátky cukrovarnického průmyslu a otrokářství v letech 1600-1700 spolu úzce souvisejí stejně jako dobře prozkou­maná souvislost mezi použitím tabáku získávaného cukrem a plicní rakovinou. (U tabáku získávaného přírodním suše­ním tomu tak očividně není).

Možná, že právě kvůli střídavým zvra­tům fyzického stavu a následné duševní nerovnováze, jako jsou deprese, úzkost a podrážděnost, způsobeným cukrem vznikly ve Francii v 17. století první psy­chiatrické léčebny. Mozkové buňky rea­gují na změny hladiny cukru v krvi nejcitlivěji. Degenerativní účinky cukru lze také sledovat v určitých situacích, kdy je cukr používán jako hlavní zdroj potravy. Z lékařského hlediska lze tyto duševní výkyvy a fyzické degenerace pochopit, když vezmeme v úvahu fakt, že cukr ničí v těle mnoho důležitých živin, jako jsou bílkoviny, vitamin B, zinek, chróm a hoř­čík, které jsou bezezbytku důležité pro duševní i citové funkce a jejichž úbytek je spojován s depresemi, únavou a nízkou hladinou cukru v krvi.

Reklama

Rafinovaný cukr může také vyvolávat menstruační bolesti a ženské problémy, protože v tomto období se metabolismus mění. Vyloučením cukru se můžete těch­to menstruačních potíží zbavit. Do čínského lékařství to skvěle zapadá, protože zdraví sleziny zde souvisí s vyvážeností sladkých jídel a pravidelnou menstru­ací. Nadbytek sladkostí (cukru) může slezinu vyvést z rovnováhy, a to může vést k menstruačním potížím.

Z dalších příkladů a názorů na cukr uvádím ná­zor Sira Fredericka Bantinga z roku 1929 z Panamy, který si všiml, že majitelé plantáží, kteří konzumova­li velké množství svého rafinovaného cukru, obvykle trpěli cukrovkou, zatímco sklízeči třtiny, kteří pouze žvýkali surovou třtinu, žádné příznaky cukrovky ne­měli. Ve 30. letech 20. stol. vedl stomatolog dr. Weston Price průzkum, při němž objel svět, a ničivé účinky rafinovaného cukru u domorodých národů popisuje ve své knize Strava a fyzická degenerace: srovnání primitivních a moderních stravovacích návyků a jejich vlivů:

Lidé, kteří žijí v tzv. zaostalých primitivních podmínkách, měli vynikající zuby a obecně se těšili skvělému zdraví. Jedli přírodní nerafinované potraviny ze svého okolí. Jakmile jim byly v důsledku styku s civilizací přivezeny rafinované cukernaté potraviny, započala u nich fyzická degenerace, která se začala rozví­jet způsobem pozorovatelným během jedné jediné generace.

Zdroj: Elson M. Haas - Jak zůstat zdravý v každém ročním období

Reklama

Komentáře

Pepa (Ne, 20. 11. 2011 - 10:11)
Dejte si med!
N (Ne, 20. 11. 2011 - 11:11)
Ten je plný cukru..Včelky si cukrem přikrmují..Med ano,ale jen vyjímečně.
Helena (Ne, 20. 11. 2011 - 11:11)
To je ale pitomý článek! Dělají stále z cukru zabijáka, je to jako se vším. Ničeho se nesmí moc. Ale ta drzost, že cukr způsobuje nárůst cukrovky? Takové články by neměl psát diletant a nebo se nejdříve poradit s odborníkem. Spousta lidí cukr nejí a cukrovku dostanou.
Kája (Ne, 20. 11. 2011 - 12:11)
" Spousta lidí cukr nejí a cukrovku dostanou" a nemůže to být tím, že většinou každá nemoc má více příčin? Je třeba prokázáno, že maso podporuje růst rakoviny a taky je plno vegetariánů, kteří dostanou rakovinu.
Včelařka (Čt, 24. 11. 2011 - 10:11)
Ten je plný cukru..Včelky...Med mohu jen doporučit. Včelám se během léta vytočí med, který si sbírají jako zásobu (potravu)na zimu. Proto jim včelaři dávají cukerný roztok,který si včelky ukládají do pláství aby přežily zimu bez medu.Není pravda, že med je samý cukr.
Medo-žerka (Čt, 24. 11. 2011 - 16:11)
Med mohu jen doporučit....U nás sklanice medu nevydrží týden. Meduje se u nás o sto šest. A za ta léta jsme nikdo nebyl nemocný. Med mohu také vřele doporučit, jako paní včelařka nade mnou.
Mary (Ne, 27. 11. 2011 - 17:11)
Hezky napsáno. Se slazením se to přehání až tak, že i tabletky jsou obaleny ve sladkém potahu, aby se pacientovi nestala újma, kdyby polkl hořkou pilulku. To už je fakt úlet.
PB (So, 10. 12. 2011 - 17:12)
To je ale pitomý článek!...Vzhledem k tomu v čem všem je cukr nevěřím tomu, že by existovalo mnoho lidí co ho vůbec nejí.
??? (St, 24. 7. 2013 - 10:07)
Co to je proti tomu když v polskejch potravinách které se dováží je jed na krysy? Rovněž nepřípustné léky v mase a byfenily? To nikomu nevadí? Nebo už jsme opravdu smetiště Evropy a jsme dobrý akorát sežrat všechen odpad z celé Evropy! Hlavně když si ta zločinecká klika z ODS namastí kapsu!
Reklama