Reklama

5 častých spouštěčů bolestí zad

Fyzioterapeut PhDr. Kryštofem Kuba vám poradí, na co si dát pozor a jak předcházet problémům s pohybovým aparátem:

 

Špatné nošení kabelek

Bolesti zad může ovlivnit i nevhodné nošení tašek či kabelek. „Především pokud je nosíte denně na jednom rameni.  Proto doporučuji nosit batoh nebo si pořídit tzv. „kabelko-batoh“, což jsou módní pěkná zavazadla. Pokud se kabelky nechcete vzdát, tak střídejte ramena a vyberte si tu s delším popruhem, abyste ji mohly nosit i „šikmo“ přes tělo. Občasné poponášení těžkých věcí ale zdravé tělo hravě zvládne,“ říká PhDr. Kryštof Kuba z Certifikované kliniky McKenzie.

Dlouhé sezení u počítače

Dlouhé sezení, stejně tak jako každá jiná dlouhá statická činnost, našemu pohybovému systému nevyhovuje. Ideální je sedět nejlépe s bederní opěrkou, která brání naši páteři proti zhroucení, a pomáhá nám si osvojovat správné držení těla vsedě. Pokud dlouho sedíte, tak si jednou za hodinu až dvě udělejte alespoň na 5 minut krátkou přestávku v podobě procházky.  Nemáte-li na to prostor můžete si udělat alespoň pár dřepu, nebo se jenom protáhnout.  

Reklama

Špatný výběr matrace

„Matraci, která tělu nevyhovuje poznáte tak, že se k ránu opakovaně a dlouhodobě budíte s bolestí pohybového aparátu, jste nevyspalí a zatuhlí. Toto ale kromě špatné matrace může znamenat i fakt, že málo spíte či máte špatný životní styl. Ta „správná“ matrace je pro každého jiná. Má se na ní pohodlně ležet a ráno se na ní pak dobře probouzet. Určitým finančně nenáročným kompromisem, který já osobně doporučuji, jsou futony. Jsou to japonské přírodní matrace, plněné surovou bavlnou, vlnou nebo syntetickým rounem a pro změkčení i latexem, “ říká PhDr. Kryštof Kuba.

Práce u notebooku

U práce u notebooku je nevýhoda, že přenosný počítač nemá často velký monitor, a to uživatelé nutí se k obrazovce více naklánět, z toho může vznikat bolest zad, krku i očí. Externí klávesnice a myš jsou ale jednoduchým řešením. Pokud zvolíte jako výchozí pozici leh nebo sed na gauči, pak je vhodné pozici změnit po 45 minutách tím, že vstanete a protáhnete se.

Stres a negativní emoce

Nenápadný spouštěč bolesti je i stres či stresující pracovní prostředí a negativní emoce. Stres působí zvýšenou aktivitu (napětí) ve svalech. „Krátkodobě může být tento děj užitečný, dlouhodobě pak ale dochází k „únavovým bolestem“ a v případě opravdu dlouhé doby může dojít ke změnám stavby a naše tělo tím odráží míru stresu či zátěže.  Stres může zapříčinit změnu držení těla, tato změna může způsobit blokády a svalové napětí, které se stane zdrojem bolesti hlavy a zad,“ dodává PhDr. Kryštof Kuba z Certifikované McKenzie kliniky.

MK

 

Reklama

Komentáře

Monika (Út, 12. 2. 2019 - 13:02)
Tak s tou kabelkou by mě to vůbec nenapadlo, i když teď, když to čtu, je to vlastně logické. Sezení u počítače se při své práci v kanceláři nevyhnu. Poslední dobou se častěji cítím unavená a často mě pekelně bolí záda, tak jsem začala přemýšlet, jak to vyřešit. Opravdu stačí bederní opěrka, nebo je nutné si koupit speciální zdravotní židli, jak jsem často četla? Je v tom nějaký rozdíl? Teda kromě ceny, ten je velký, jak jsem se koukla na web Alzy.
Radka.Po (Út, 12. 2. 2019 - 13:02)
My si zrovna v lednu koupili domů zdravotní židli. Vůbec jsem netušila, že existují i opěrky. Ten rozdíl v ceně je teda velký. Tak jen doufám, že jsme moc neutratili. Ale musím říct, že jsem s ní spokojená.
Iveta (St, 13. 2. 2019 - 11:02)
hezké rady, ale mám ráda elegantní styl a jsem starší - to doporučujete batoh na záda a kabelu jako pošťák ženě kolem 50 - 60 lety?
Hanka (St, 20. 2. 2019 - 19:02)
Dámy, Iveto a Mooono, já teda nevím, s čím máte problém navzdory věku. Autor tam píše mj. o "kabelko-batohu", což jsou módní pěkná zavazadla". Nemusíte nosit klasický batoh na hory! I když malinký šikovný batůžek ke sportovnímu oblečení se také dá vzít. Mně je 53 a už několik let s velkým úspěchem i obdivem okolí nosím právě kabelko-batůžek, který se hodí i k šatům a nenáročné společnské události. A dovedu si představit jej nosit prakticky v kterémkoli věku. Může být kožený, plátěný, s obrázkovým potiskem či zajímavým designem, zrovna jako kabelky... Asi jste dlouho nebyly v kožené galanterii.
Jitka (St, 20. 2. 2019 - 20:02)
Znam plno zen mezi 50 -70, co vypadaji skvele a nosi batuzky ruznych provedeni a stylu dle prilezitosti. I moje tchyne ma kozeny batuzek do mesta a plateny na tury po lesich.
a. (St, 27. 2. 2019 - 16:02)
Děkuji za skvélý článek. Taky jsem nedávno řešila novou matraci, protože moje záda se neznesli s tou starou. Teď mám tuhle a je opravdu skvělá- www.picaso-m.cz/matrace-z-pametove-peny/matrace-mirabell-visco
Dana (Po, 11. 3. 2019 - 21:03)
Mě trápí bolesti zad už několik let a žádné rehabilitace a cvičení mi nijak zásadně nepomohly. Pravda je, že mám sedavé zaměstnání - skoro celý den sedím u počítače, a pak lítám za dětmi. Na nějaké pravidelné cvičení mi vůbec nezbývá čas. V práci jsem si dokonce sama koupila speciální židli http://www.primazidle.cz/Kancelarske-zidle/Specialni-kancelarske-zidle/Kancelarska-zidle-Wau-2 Zaměstnavatel sice byl ochotný mi koupit novou židli, ale opět tu samou obyčejnou, jakou jsem měla teď, která mi vůbec nevyhovovala. Tak jsem se nakonec rozhodla si tedy donést vlastní. Záda mě sice bolí dál, ale už se to alespoň dál nezhoršuje :D
Bob (Út, 12. 3. 2019 - 06:03)
To je článek jak stehno. Nejčastější příčinou bolesti je spíš zad je nastydnutí od nohou, nadváha nebo špatné držení těla. S nošením kabelky zkušenost nemám, jen s těžkou taškou přes rameno. Stačí střídat strany a uvědomovat si, zda-li mám ramena uvolněná. Ale s tím souvisí spíš bolest krční páteře než zad...
Hanka (St, 13. 3. 2019 - 16:03)
Nepleťte si příčinu se spouštěčem - příčina může být třeba osteoporóza a spouštěč, že budete tři hodiny v kuse plít záhony.
Alena Rychlá (Čt, 9. 5. 2019 - 11:05)
Hanko, to máte samozřejmě taky pravdu. Jenže osteoporóza je úplně jiná diagnóza. Vliv špatného sezení nemůžete popřít, lékaři a fyzioterapeuti před sedavým zaměstnáním varují už roky. Takže cvičit a sedět na zdravotní židli rozhodně není od věci. Doma máme Adaptic, já i manžel, a jsme s ní spokojení. Kluk si na ní dělá úkoly, zatím je malej, tak se snažíme ho držet co nejméně u stolu, ale až vyroste, nebudeme váhat investovat i do jeho zdraví. Doporučuju všem.
Bob (Čt, 9. 5. 2019 - 17:05)
Pak bude následovat od jiné smyšlené osoby dotaz, kde to lze koupit/objednat a jako poslední příspěvek kontakt na nějaký eshop. Zkrátka klasické schema reklamy místo reálné diskuze...
Dasa (Ne, 29. 1. 2023 - 17:01)
mám sedavou práci, málo se hýbu, v práci jsem seděla na moc tvrdé židli a k bolesti zad už nebylo daleko. Takže jsem si koupila novou židli, začala jsem cvičit a je to mnohem lepší , bolesti se eliminovaly
Mooona (Pá, 15. 2. 2019 - 15:02)
Iveto, napadlo mě úplně to samý. Tohle může vymyslet jenom chlap. Jako já chápu, že batoh by byl zdravější než kabelka, ale řekni tohle nějaký ženský, která chce aspoň trochu slušně vypadat! To už je lepší cvičit a pořídit si pořádnou židli. Dělám v kanclu, často doma, tak jsme to řešili s manželem na podzim, když mě častěji bolely záda a nakonec jsme tu zdravotní židli koupili (Adaptic). Sice jsem taky netušila, že existujou i nějaký opěrky, ale přijde mi, že když už, tak je lepší mít celý sezení tak, jak má být.
Reklama